středa 12. dubna 2017

True or false, troll or elf


Bojím se hexavakcíny, poradíte?
Lidicky, je tady někdo z rodičů, kteří nenaočkovali dítě hexavakcínou, ale nechali si očkování nějak rozdělit? Mám hrozný strach z vedlejších účinků, autismu a podobně, připadá mi to šílené narvat do takového tělíčka tolik jedu…děkuji za každou reakci.
Když jsem se ptala dětské lékařky, co si myslí o hexavakcíně, řekla mi, že je o ní přesvědčena jako o šetrné. Po krátké diskuzi a výměně argumentů mi řekla, že – farmaceutické firmy říkají, že šetrná je – ale reakce na ni často bývají. Na to mi řekla, že by se ani tolik nebála hexavakcíny, ale spíš vakcíny MMR. Na které jsou reakce šílené. A dokonce se začíná – už dost nahlas proslýchat – že právě tahle vakcína je za vzestupem epidemie autismu, který se v USA nabírá dost razantně na obrátkách.


Task: You have 15 minutes to browse the internet and find some reliable info on the dangers and benefits of vaccination. Then start the online discussion in the blog comments: try to help the stressed mother, and react to other comments. Try to be as much calm, logical and facts-based as possible.
You can use Czech or English in the discussion, as you prefer.




54 komentářů:

  1. Myslím, že mnohem větší nebezpečí čeká dítě, které naočkované nebude. Všech šest nemocí proti kterým hexavakcína bojuje jsou velmi závažné a raději bych předešla jim i za cenu toho, že by dítě mohlo (s velmi malou pravděpodobností) "dostat" autismus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že by vakcína MMR měla údajně způsobovat autismus, je mýtus. Všechny studie na toto téma prokázaly, že jakékoliv očkování a autismus nemají žádnou spojitost.

      Vymazat
    2. A kdyby náhodou, není nic jednoduššího, než dítě zavřít do ústavu a udělat si nové, že...

      Vymazat
    3. Věřím tomu, že se dítě, které v důsledku očkování stráví třeba i 14 dní v horečkách nad 39 stupňů celsia, nachází ve vážném ohrožení a že takovýhle nápor na mozek by nepřímo klidně mohl způsobit autismus .. ale jak jsem řekla, taky bych očkovala

      Vymazat
  2. The hexavaccine is fine - sure, it may cause some side effects (the worst possible outcome would be seizures, but that happens only to 7 in 100 000 cases and can be avoided with doctor's help), but it's connection to autism is a complete hoax and has no real basis whatsoever.

    OdpovědětVymazat
  3. Hello, please, don't worry about that autism hoax. The only research that found a link between vaccination and autism is by Andrew Wakefield who later said himself that it's not true.
    He lost his Dr. title and the research was proven wrong many times.

    OdpovědětVymazat
  4. Nebojte se, každá vakcína může mít nějaké nežádoucí účinky, ale to je přirozené. Výhodou této vakcíny je v porovnání s klasickou vakcínou méně nežádoucích účinků. "Hexavakcínu aplikuji ráda, protože děti to méně bolí, pláčou méně nebo nepláčou vůbec," říká Nora Struková, praktická lékařka pro děti a dorost. Odpadají však i další nepříjemnosti v podobě teplot, zarudnutí kůže, vytvoření bulky v místě vpichu. Děti jsou klidné a nekřičí. Další výhodou je to, že děti v prvních dvou letech života absolvují méně očkování, než je jinak obvyklé.

    OdpovědětVymazat
  5. Hexavakcína je šetrná, velmi dobře dětmi snášena. Moderní očkovací látky obsahují podstatně méně antigenů než dříve vyráběné vakcíny, ale obsahují všechny antigeny, které jsou potřebné pro ochranu dítěte proti infekčním chorobám a navíc jsou z hlediska reakcí po očkování šetrné (reakcí po očkování je podstatně méně než u dříve vyráběných vakcín.
    Uvažujme i na tím, že s dítětem nechodíme díky hexavakcíně očkovat desetkrát do roka, ale pouze třikrát, což vidím jako jasnou výhodu a menší trápení dítěte.

    OdpovědětVymazat
  6. Původní článek, který poukazuje na vztah mezi vakcínou a autismem, lékaře Andrew Wakefielda byl mylný nebo chybný. Nebyla nalezena žádná souvislost mezi vakcínou a autismem

    OdpovědětVymazat
  7. asi jste tu vsichni placeni agenti farmaceutickych firem. cpat do ditete rtut a hlinik kvuli nejakym pofidernim infekcim, jen aby mela chemicka spolecnost vetsi zisky, to bych tedy nemohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, pokud hledáte něco pro svoje miminko, můžu doporučit nový typ vakcíny zvaný Hexacima. A vaše miminko bude zdravé jako proutek!

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      není to jen o ziscích chemických společností, ale o zdraví vašeho dítěte. Očkování proti infekčním nemocem patří mezi nejefektivnější opatření jak z hlediska zdravotního, tak z hlediska ekonomického. Ročně se v ČR díky očkování podaří zabránit cca 150 tisícům onemocnění infekcemi, které jsou očkováním preventabilní, a téměř 500 úmrtí na tyto infekční nemoci.

      Vymazat
    3. Odkud máte tahle čísla? To je přece nesmysl. Nikdo nemůže vědět, kolik dětí by MOŽNÁ umřelo.

      Vymazat
    4. Ve 40. letech umírali na záškrt v ČR stovky dětí ročně. Zahájení očkování u nás v roce 1946, od té doby postupný pokles až vymizení onemocnění i úmrtnosti. Od roku 1980 byl u nás díky očkování pouze 1 případ záškrtu v roce 1993. A to jsou údaje pouze o záškrtu.

      Vymazat
  8. Hexavakcína má samozřejmě vedlejší účinky, jako každý lék, je možné, že v některých případech způsobuje i autismus. Za zvýšením autismu není jen hexavakcína, ale i životní prostředí ve kterém žijeme. Doktorka Eleková odpověděla na otázku, jestli vyní ze šíření autismu hexavakcínu takto : "Regresivní autismus v posledních dvaceti letech epidemicky narůstá a je prostě nesmysl tvrdit, že je to způsobené čistě geneticky. Výskyt genetických nemocí se může z generace na generaci zvýšit maximálně o 3 %. Cystická fibróza, hemofilie a podobně mají standardní výskyt. Takže pokud se její výskyt zvětší o víc než 5 % za generaci, pak je jasné, že hraje roli životní prostředí. Poslední čísla z USA ukazují, že jeden z padesáti čtyř chlapců trpí autismem. To jsou naprosto otřesná čísla."

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím,

    zjištění autismu u očkovaných novorozenců po aplikaci MMR vakcíny bylo velkou aférou. Avšak novější studia a průzkumy dokázaly toto tvrzení vyvrátit. A jinak co se týče hexavakcíny, preferoval bych schéma 2+1, protože schéma 3+1 mi přijde výhodně pouze z ekonomického hlediska.

    OdpovědětVymazat
  10. Hexavakcína může mít samozřejmě vedlejší účinky, ale nebezpečná není. "Složení hexavakcíny podléhá přísnému testování a je plně v souladu s pravidly a limity pro schválení Evropskou lékovou agenturou a také Státním ústavem pro kontrolu léčiv v ČR, které je pro každou vakcínu povinné. Všechny použité látky mají v hexavakcíně svojí přesně danou funkci. Specifické antigeny „naučí“ imunitní systém bránit se proti danému onemocnění, adjuvans s obsahem hliníku pomáhá imunitnímu systému lépe na antigeny zareagovat. Vakcína dále obsahuje různé pomocné látky, které zajistí, aby vakcína byla stabilní a nemohly se v ní pomnožit žádné znečišťující bakterie nebo viry."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné, jak nám shora vymývají mozek! všechno je jen pozitivní.

      Vymazat
    2. Stejně jako HIV

      Vymazat
    3. HIV je americka biologicka zbran z 80. let, ktera se pri testovani vymkla kontrole. to prece vi kazdy, i kdyz se to CIA snazi leta zamaskovat

      Vymazat
  11. Tyhle věci každého jenom otravují. Já bych všechny ty vakcíny zakázala, tělo je od přírody stavěno tak, aby se se vším vypořádalo samo, a pokud nemůže, tak to nebylo Bohem dáno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, naprosto s Vámi souhlasím.

      Vymazat
    2. Souhalsím s "přirozeným výběrem přírody", pokud nemá někdo dispozice na přežití, nepřežije. Na druhou stranu úplně zakázat vakcíny v dnenší, moderní době mi přijde jako až moc razantní řešení. Možná jejich nepovinnost by dokázala srovnat věčné hádky a diskuze na toto téma. Zvolit si, zda své dítě očkovat, nebo ne.

      Vymazat
  12. Jedná se o kombinovanou živou vakcínu obsahující oslabené viry spalniček, příušnic a zarděnek a její mechanismus účinku je založen na principu vzniku vakcinační virémie. Nyní se v Česku standardně očkuje kombinovanou vakcínou s názvem Priorix. Reakce po očkování vzniká většinou po první dávce vakcíny v odstupu 6–12 dnů. Projeví se teplotou, lehkou infekcí horních cest dýchacích, vzácně zánětem spojivek a vyrážkou, dále také celková únava, nechutenství a velice zřídka zduření uzlin a příušních žláz.Prodělání kdysi běžných, tzv. dětských nemocí, nemá jen své zápory, ale také pozitivní aspekty. Prodělání spalniček má prokazatelně pozitivní efekt na vývoj imunitního systému. Snižuje také riziko alergií a atopického ekzému, sklerózy multiplex, zánětů kožních mazových žláz, autoimunitních onemocnění a některých druhů nádorů. Autismus zatím nebyl prokázán.

    OdpovědětVymazat
  13. Před 50 lety se autismus vůbec nediagnostikoval, tak s čím chtějí tahle čísla srovnávat? Dislektiků taky přibývá, to je taky asi očkováním, že

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím, že očkování hexavakcínou je správný krok v před. Je mnohem lepší projít dva dny se zvýšenou teplotou, než být zatížen například žloutenkou na vážnou část mého života, nebo spíše života toho dítěte. Vedlejší účinky, jsou u většiny vakcín a léků, je však ale nepravděpodobné, že by se mohly vyskytnout, a ještě nepravděpodobnější, že zrovna u vás by se vyskytly ty nejvzácnější. Navíc spojování hexavakcíny, nebo jakéhokoliv jiného očkování s autismem mi přijde více než nelogické, jelikož autismus je vrozená vada a nedá se nijak "dostat". Může se však projevit až v pozdějším věku, což může někoho zmást, a myslet si, že to bylo způsobené danou vakcínou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očkování NENÍ nutné! V dnešní době už máme mnohem modernější, byť škarohlídy a farmaceutickými společnostmi nehezky nazývané jako "alternativní" lékařské metody. Například pravidelné podávání CMS a DMS roztků či roztoku koloidního stříbra léčí takřka vše a pomáhá předcházet rakovině. Užíváme to celá rodina a všichni jsme zdraví!

      Vymazat
  15. Očkování hexavakcínou by asi nebylo povinné státem, kdyby bylo nějak závažně škodlivé pro dítě a jeho vývoj. Myslím si, že se není čeho bát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není povinné. nikdo mě nemůže nutit, abych nechal svoje dítě očkovat, když nechci!

      Vymazat
    2. Přesně, Zeman by nevymyslel nic co by pro nás nebylo dobrý

      Vymazat
  16. Já ve vakcíny nevěřím. Pokud naše děti onemocní, Ježíš je uzdraví. Pokud ne, je to vůle Boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. černoprdelníci by se mezi námi už neměli vyskytovat

      Vymazat
    2. Naše hnědočeské spoluobčany bych z toho vynechal

      Vymazat
    3. Třeba Becherovka je super!

      Vymazat
  17. mně jako malího taki nykdo nenaočkoval a sem zdravej jak lusk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s posdravem pišta lakatoš

      Vymazat
    2. pyšto co dělaš na těch ynternetech?? neřykala jsem ti aby si zametl verandu??

      Vymazat
    3. zdravej, ale blbej ;-)

      Vymazat
  18. já si myslim, že stačí živočišný uhlí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč uhlí? Trocha čaje se zázvorem a citronem a je po nemoci, jak říkavala prababička

      Vymazat
    2. Mě babička máčela ponožky ve voctu

      Vymazat
  19. Beztak to maj z těch internetů

    OdpovědětVymazat
  20. Já osobně bych se tedy spíše hexavakcíně vyhla a ne z toho důvodu, že bych se obávala následků, jako třeba zmíněný autismus, ale jednoduše proto, že mi to přijde zbytečné a nesmyslné, cpát do dítěte tolik "jedu". Jsem pro taková ta základní očkování (tetan, žloutenka, klíšťová encefalitida..) a to si myslim, že stačí. Nebo byste snad očkovali i proti chřipce, jak se v poslední době všude rozmohlo?

    OdpovědětVymazat
  21. proti žloutence se očkovat nedá!

    OdpovědětVymazat
  22. dyt je to jen jedna velka manipulace. nejdriv na vsechno nalypaji carove kody aby nam mohly do jidla otiskovat satanovo cislo a ted nam pumpuji do deti chemikalie vymivajici mozki! jen dalsi zpusob jakim nas iluminati chteji ovladat

    OdpovědětVymazat
  23. Jak zabránit vzniku autismu u dětí? Kondomem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš : Jak zabránit vzniku dětí

      Vymazat
    2. Správně, tady někdo dával na základní škole během sexuální výchovy pozor!

      Vymazat
  24. Jako feministka věřím, že vakcína - jako mužský vynález - je záměrně podáván novorozeným dívkám, aby u nich způsobil autysmus a tím novorozené chlapce učinil nadřazenějšími. Je to ďáblovo dílo!

    OdpovědětVymazat
  25. BEZTAK ZA TY AUTISMY MŮŽE BABIŠ A KALOUSEK!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  26. THANKS EVERYBODY FOR PLAYING.
    this was a fake discussion, demonstrating the principles of trolling and some other issues concerning web discussions and flames.

    OdpovědětVymazat